טיפול פסיכולוגי בגיל מבוגר

טיפול פסיכולוגי בגיל מבוגר
הגיל השלישי מלווה בלא מעט שינויים שיכולים לגרום ללחץ נפשי מוגבר. השינויים יכולים להיות על רקע פיזי, מנטלי, סביבתי, משפחתי ועוד. לעיתים קיים קושי להתמודד עם השינויים ולכן חשוב לפנות לעזרה מוקדם ככל הניתן. 
במאמר זה נפרט בנוגע למגוון טיפולים היכולים לסייע.

מתי אדם צריך טיפול פסיכולוגי 

במשך כל חיינו אנו מתמודדים עם לחצים שונים, שינויים ועוד שיכולים להכביד עלינו מבחינה פסיכולוגית. לרוב ניתן להתמודד עם הלחצים ועם הזמן לעבור את התקופות הקשות ולהמשיך בחיינו. במקרים מסוימים, האדם לא מצליח להתמודד לבדו, ונגרמת הפרעה ממשית בחייו עד כדי חוסר יכולת תפקוד תקין. בגיל מבוגר בדרך כלל ההתמודדות מורכבת אף יותר. הגוף מזדקן, וגם המוח, ונוצר קושי רב יותר להתמודד לבד עם הלחצים השונים בגיל זה. אירועים שונים יכולים לגרום להגברת לחץ נפשי בגיל זה כגון: יציאה לפנסיה, פטירת בן או בת זוג, קשיים כלכליים, מחלות שונות, מגבלות פיזיות שונות, שכחה, צורך במעבר למסגרת מגורים שונה (מעבר לבית דיור מוגן למשל), תחושת אובדן שליטה, ועוד.
לעיתים האדם בגיל השלישי חווה מספר אירועים בשילוב או בסמיכות, דבר שמגביר עוד יותר את הלחץ הנפשי. כאשר הלחצים, מצב של דיכאון בגיל מבוגר, מתמשכים, לא חולפים לאחר זמן סביר ובאים לידי ביטוי בשינויים שליליים באורח החיים וחוסר תפקוד סביר, ללא ספק הגיע הזמן לפנות או להפנות לטיפול פסיכולוגי. מאחר ולמצבים נפשיים בגיל השלישי יש השפעה גם על התפקוד הפיזיולוגי עם פוטנציאל לפגיעה בלתי הפיכה והדרדרות מהירה, חשוב להיות ערים לשינויים ולהקדים ככל הניתן בפניה לסיוע. 

האם טיפול פסיכולוגי בגיל מבוגר הוא יעיל 

אומרים שלא מלמדים כלב זקן תרגילים חדשים, אך אין זה כלל נכון לגבי טיפול פסיכולוגי בגיל מבוגר. כמובן תלוי במצב המבוגר, בהתקדמות המצב או התופעה, הרצון שלו לעזור לעצמו ועוד פרמטרים רבים, אך טיפול פסיכולוגי בגיל מבוגר אכן יכול להיות יעיל מאוד. מה שבטוח הוא שללא טיפול פסיכולוגי, במצבים של לחצים נפשיים קשים, יכול להיות בלתי אפשרי לאדם מבוגר להתמודד לבדו, והוא יכול להיכנס לסוג של מעגל קסמים עם החמרה מתמשכת וגוברת של התופעה שהוא חווה. אין זה אומר שטיפול פסיכולוגי בהכרח יצליח, אך קיים סיכוי טוב שכן.
פעם הייתה קיימת סטיגמה (לא רק אצל מבוגרים) לגבי פניה לטיפול פסיכולוגי. אף אחד לא רוצה לחשוב או שיחשבו עליו שהוא לא בסדר, אך כיום טיפול פסיכולוגי הפך למיינסטרים ולא דבר יוצא דופן. אין מה להתבייש מבקשת עזרה, מה גם שקיימים פתרונות רבים ושונים, וכן מסגרות שונות בהן ניתן להיעזר. 

אילו סוגי טיפולים פסיכולוגיים קיימים 

טיפול פסיכולוגי כולל קשת רחבה של אפשרויות, בהן ניתן לעשות שימוש בהתאם למצב. 
  • פסיכואנליזה: שיטה ייחודית שפותחה על ידי זיגמונד פרויד, בה המטופל חולק את מה שעובר עליו כמעט ללא התערבות של המטפל (בעיקר מקשיב). זהו טיפול שנערך לאורך זמן רב.
  • פסיכותרפיה דינמית: בשונה מהשיטה הקודמת, כאן הקשר בין מטפל ומטופל יותר דינמי וגלוי. טיפול זה כולל שיטות רבות ומגוונות.
  • טיפול תרופתי: במקרים מסוימים, פסיכיאטר או רופא ינחו על המטופל לנטול תרופות שונות, המסייעות באיזון מצב הרוח, המפחיתות תחושת לחץ נפשי ועוד. 
  • טיפול קוגניטיבי: טיפול זה מכוון למודע של האדם ולא לתת מודע כמו פסיכואנליזה או פסיכותרפיה דינמית. בפשטות ניתן להקביל טיפול קוגניטיבי לסוג של קואוצ'ינג בו המטופל יקבל הוראות והנחיות קונקרטיות. 
  • טיפול התנהגותי: טיפול זה נועד לשנות התנהגות שנרכשה עם הזמן או עקב טראומה. למשל פחד מדבר מסוים מטופל על ידי קבלת חיזוק חיובי בהתמודדות עם המצב המפחיד או אפילו המצב המגרה לדיכאון.
  • היפנותרפיה: בטיפול זה נעשה שימוש בשיטות היפנוזה לגילוי וטיפול בסיבות למצבים הנפשיים.
  • טיפול קבוצתי: טיפולים אלה נערכים בקבוצה בה המשתתפים יכולים לשתף את החוויות שלהם עם שאר הקבוצה. רוב המשתתפים בדרך כלל סובלים מלחצים דומים אם כי לעיתים מסיבות שונות, אך עצם החשיפה לאחר ולהכרה שהבעיה אינה ייחודית מאפשרת להשתחרר ופותחת אפשרות של ריפוי או הפחתה ניכרת של התופעות. כמו כן התמיכה ההדדית שמתקבלת בקבוצות אלה יכולה להיות גם גורם חיובי מאוד בהתמודדות. 
בנוסף, קיימים גורמים שונים בקהילה שניתן להיעזר בהם כמו :
  • עזרה סוציאלית שיכולה לספק שירותים שונים כולל הדרכה, ליווי לקראת שינויים מהותיים בחיים, הקניית מטפל אישי, הפניה לטיפולים שונים כולל קבוצתיים. 
  • פסיכולוג: תחום מקצועי של לימודי פסיכולוגיה (5 שנים) ועוד התמחות של 4 שנים (לפסיכולוגים קליניים). לפסיכולוג כלי טיפול שונים בהתאם להתמחות שלו כפי שתואר לעיל. 
  • פסיכיאטר לעומת זאת הוא למעשה רופא שהתמחה בפסיכיאטריה. רק פסיכיאטר רשאי להורות על טיפול תרופתי. פסיכיאטר יכול לשלב בין טיפול רפואי כללי וטיפול נפשי תרופתי ולעיתים גם לשלב פסיכותרפיה אם עבר הכשרה מתאימה לכך. 
  • מסגרות אחרות בקהילה כמו מעונות יום, קבוצות תמיכה שונות, קווי תמיכה טלפונית ועוד גם קיימים כרובד סיוע נוסף ומשלים למבוגרים בכל עיר. 

בואו לבקר. עכשיו אתם יכולים ליהנות ממסלולי הצטרפות נוחים במיוחד.
התקשרו 2686*
או השאירו פרטים ונחזור אליכם:

אירועים אחרונים בבית גיל פז - לחצו לפרטים:
seperator

מאמרים שעשויים לעניין אותך:

דיור מוגן מחירים
דיור מוגן מחירים
בישראל מתחולל בשנים האחרונות שינוי תרבותי שמתבטא בכך שיותר ויותר בני גיל הזהב מבקשים לעבור לגור במסגרת דיור מוגן. כלכלנים מציינים שחלק מתהליך זה מקורו בטרנד שהגיע מארצות הברית, וחלקו כתוצאה מרמת החיים הגבוהה של ישראלים שהגיעו לגיל השלישי, והם יכולים להרשות לעצמם לעבור לגור בדיור מוגן.
על ההבדל בין דיור מוגן לבית אבות
על ההבדל בין דיור מוגן לבית אבות
בישראל חיים כיום כ-700,000 קשישים וקיימים כ-600 מוסדות שונים שמיועדים לטיפול בקשישים. רובם של מוסדות אלה נמצא בבעלות פרטית. מכל הקשישים בישראל רק כ-4% מתגוררים במסגרות ומוסדות שונים. במאמר זה נתמקד בבית דיור מוגן בהשוואה לבית אבות ובהבדלים העיקריים שביניהם.
חושבים לעבור?
נשמח לשמוע מכם
דיור מוגן בכפר סבא
פניה בצ'אט
חייג
כתוב אלינו
בית אבות יוקרתי באזור השרון - כפר סבא
רחוב הגבורות 1א' כפר-סבא
מתעניינים: 09-7642221
עמדת הקבלה 24/7: 09-7642222

 
בקרו אותנו בפייסבוק בקרו אותנו באינסטגרם