איך מתמודדים עם ירידה בקלט החושי בגיל מבוגר

איך מתמודדים עם ירידה בקלט החושי בגיל מבוגר
החושים שלנו הם המאפשרים לנו לחוות את העולם – המרחב, הטעמים, הצלילים, הריחות – וליהנות ממנו. עם התבגרות הגוף, ישנם חושים שעלולים להתקהות, מה שמשפיע על איכות חיינו לפעמים גם באופן משמעותי מאוד. במאמר זה נפרט על נושא החושים וההתמודדות איתם עם הגיל.

מהם חמשת החושים ואיך הם משפיעים על חיינו

החושים הם היכולת שלנו לקלוט סוגי מידע שונים ולהמיר אותם לאותות שהמוח יכול לעבד. ישנם 5 חושים בסיסיים:
  • חוש הראיה – העיניים שלנו קולטות את האור שסביבנו. קלט זה מאפשר לנו להבחין בעצמים שונים (כולל הגודל שלהם, המרחק שלהם מאיתנו ועוד) ולהתנהל במרחב בהתאם
  • חוש השמיעה – האוזניים שלנו קולטות קולות וצלילים שונים. קלט זה מאפשר לנו לתקשר עם אנשים אחרים וגם להגיב לדברים שקורים במרחב סביבנו. הקולות והצלילים גם מחזקים את תפיסת המרחב של האדם.
  • חוש הריח – האף שלנו קולט ריחות מסוימים. קלט זה מאפשר לנו לדוגמה להבין אם מזון הוא מקולקל. בנוסף חוש הריח הוא חלק בלתי נפרד מחוויית הטעם של מזון כלשהו.
  • חוש המגע – העור שלנו קולט מרקמים וגופים באמצעות מישוש והוא חלק ממערכת תחושות הגוף. חושים נוספים השייכים למערכת זו הם הטמפרטורה, מצב (יכולת לחוש תנועה ותפיסת הגוף ללא שימוש בחוש הראיה) וכאב.
  • חוש הטעם – הפה והלשון קולטים טעמים של מזון הבא איתם במגע. קלט זה מאפשר לנו להבין את טעמם של מזונות שונים יחד עם חוש הריח. הטעמים הבסיסיים הם מלוח, מתוק, חמוץ ומר. חריף אינו נחשב בדיוק לטעם כי אם לגירוי של עצבים תחושתיים.

מה קורה לנו בגיל מבוגר בהקשר לחושים

עם השנים והתבגרות הגוף, חלק מהחושים שלנו עלולים להתקהות. אחד החושים הראשונים שנפגעים הוא לרוב חוש הראיה. רבים מרגישים ירידה בראיה בסביבות שנות ה-40 לחייהם ואף לפני. החוש הבא שנפגע לרוב סביב שנות ה-50 לחיים, הוא חוש השמיעה.
ראיה: ליקויים בחוש הראיה נובעים בתופעות פיזיולוגיות שונות של העין, בין אם מדובר במחלות או במצבים המתפתחים עם הזמן כמו מצב הנראה "הזדקנות העדשה". מצבים נוספים הם התפתחות קטרקט או התנתקות זגוגית העין מהרשתית.
שמיעה: אצל מבוגרים הירידה בשמיעה היא לפי התדרים השונים (האובדן הראשוני בדרך כלל הוא של שמיעת התדרים הגבוהים), ואז עם הזמן יותר קשה להקשיב ולדבר כאשר נמצאים במקום רועש, לדבר בטלפון או להקשיב לטלוויזיה גם אם שקט מסביב.

איך אפשר להתמודד עם התופעות השונות

מכיוון שחושים אלו (ראיה ושמיעה) חשובים מאוד להתנהלות שלנו במרחב ולאיכות חיינו, כדאי מאוד לא להזניח את ההתמודדות עם הפגיעה בהם ולהתאים אביזרים שיסייעו לנו – משקפיים מתאימות לראיה (רחוק \ קרוב \ מולטיפוקל) ומכשירי שמיעה במידת הצורך.
כיום יש בדיקות מתקדמות שבאמצעותן ניתן להבין בצורה מדויקת מה מקור הפגיעה, אופייה וחומרתה, וכך להתאים את האביזר הנכון ביותר.
אביזרים אלו יכולים בהחלט לשפר את איכות החיים, אך יש לוודא שאנו ערים לשינויים נוספים עם הזמן ובדיקתם. ככל שנבין שאיכות חיינו עלולה להתדרדר אם לא נהיה עם אצבע על הדופק, כך נוכל לשמור עליה טוב יותר.
בואו לבקר. עכשיו אתם יכולים ליהנות ממסלולי הצטרפות נוחים במיוחד.
התקשרו 2686*
או השאירו פרטים ונחזור אליכם:

אירועים אחרונים בבית גיל פז - לחצו לפרטים:
seperator

מאמרים שעשויים לעניין אותך:

דיור מוגן מחירים
דיור מוגן מחירים
בישראל מתחולל בשנים האחרונות שינוי תרבותי שמתבטא בכך שיותר ויותר בני גיל הזהב מבקשים לעבור לגור במסגרת דיור מוגן. כלכלנים מציינים שחלק מתהליך זה מקורו בטרנד שהגיע מארצות הברית, וחלקו כתוצאה מרמת החיים הגבוהה של ישראלים שהגיעו לגיל השלישי, והם יכולים להרשות לעצמם לעבור לגור בדיור מוגן.
על ההבדל בין דיור מוגן לבית אבות
על ההבדל בין דיור מוגן לבית אבות
בישראל חיים כיום כ-700,000 קשישים וקיימים כ-600 מוסדות שונים שמיועדים לטיפול בקשישים. רובם של מוסדות אלה נמצא בבעלות פרטית. מכל הקשישים בישראל רק כ-4% מתגוררים במסגרות ומוסדות שונים. במאמר זה נתמקד בבית דיור מוגן בהשוואה לבית אבות ובהבדלים העיקריים שביניהם.
חושבים לעבור?
נשמח לשמוע מכם
דיור מוגן בכפר סבא
פניה בצ'אט
חייג
כתוב אלינו
בית אבות יוקרתי באזור השרון - כפר סבא
רחוב הגבורות 1א' כפר-סבא
מתעניינים: 09-7642221
עמדת הקבלה 24/7: 09-7642222

 
בקרו אותנו בפייסבוק בקרו אותנו באינסטגרם