5 רעיונות למניעת בדידות אצל מבוגרים

5 רעיונות למניעת בדידות אצל מבוגרים
בדידות בגיל השלישי היא תופעה שהולכת וגוברת עם השנים, למרות הקלות היתרה בשמירה על קשר בשנים האחרונות עם ההתפתחויות הטכנולוגיות של שליחת הודעות מיידיות, טלפון סלולרי אישי כמעט לכל אדם, שיחות וידאו מרחוק, ועוד.
 
במאמר זה נעסוק בסיבות לבדידות, מה הבדידות יכולה לגרום וכיצד ניתן למנוע אותה ובכך לסייע למבוגרים להזדקן בהרגשה טובה יותר.

מהי בדידות?

הגדרת הבדידות בעצם מגיעה מתוך האדם עצמו – הבדידות היא בעצם התוצאה של הפער בין המצב שאדם מצפה לו לבין מה שקורה במציאות היום-יומית. אם אדם שרגיל לפעילות חברתית מסוימת בחייו (לא משנה באיזו מסגרת), מפסיק לחוות אותה בניגוד לציפיות שלו, הוא יחוש בדידות.

5 סיבות לבדידות אצל מבוגרים

אז איך קורה שאנשים שחיו חיים מלאים עם משפחה וחברים מוצאים עצמם בודדים ככל שהם מתבגרים? הנה כמה סיבות:
  1. פרישה מעבודה: מקום העבודה, מעבר להיותו מקור פרנסה, הוא גם מקור ליצירת קשרים בין-אישיים. בין אם הקשרים שנוצרו במקום העבודה הם עסקיים או חברתיים, הם חלק בלתי נפרד מהחיים שלכם. ישנם קשרים שנוצרו במקומות עבודה והפכו לקשרים חברתיים המלווים אתכם בהמשך חייכם. בכל מקרה, כאשר מפסיקים את ההגעה למקום העבודה באופן סופי, לפתע המקום החשוב הזה, שמילא חלק נכבד מהיום, כבר איננו חלק מחיי היום-יום. אפילו שנשארים חברים – זה כבר לא נמצא שם כל יום באופן שיגרתי.
  2. פטירת בן זוג או גירושים בגיל מאוחר: אחרי ששנים כה רבות היה נוכח בן זוג בחיים שלכם ולפתע זה נעלם בעקבות גירושים בגיל מאוחר או חס וחלילה פטירה, נוצר חלל גדול שקשה מאוד למלא אותו. החל מהעבודה שפתאום הבית ריק ואין עם מי לדבר או לעשות פעילויות שהייתם רגילים לעשות יחדיו, ועד הגעגועים העזים שעלולים להכניס אדם לדיכאון ומכאן כבר יכולה לחול התדרדרות גדולה יותר.
  3. התדרדרות במצב הבריאותי: אם אדם שהיה בריא רוב חייו לפתע לוקה במחלה קשה או מגיע למצב נכות פיזית כלשהי, קיים סיכוי גדול שמצב רוחו יתדרדר והרצון שלו למפגשים חברתיים ירד. כמו כן, הקושי הפיזי בהגעה למקומות אחרים שאינם הבית גם מרחיק את הסיכוי לפגישות ולשמירה על קשר.
  4. פטירת חברים קרובים: כמו עם בני הזוג, גם חברים קרובים שהקיפו אתכם, עלולים ללכת לעולמם לפניכם, וכך נוצר מצב בו החברים הוותיקים כבר לא שם בשבילכם. מצב זה ישפיע באופן ישיר על מצב הרוח והרגשת הבדידות.
  5. ריחוק מהמשפחה: ריחוק פיזי של בני המשפחה הקרובה עלול ליצור גם ריחוק ביחסים ביניכם, בעיקר בגלל שישנם פחות ביקורים ופגישות בגלל המרחק הפיזי. ישנם אנשים שעניין המרחק פחות קריטי להם, והם מסוגלים לשמור על קשר טלפוני הדוק, אבל הרבה אנשים דווקא כן מתרחקים, אך לאו דווקא בכוונה...

למה יכולה לגרום בדידות אצל מבוגרים?

כפי שצוין קודם, הרגשת הבדידות מגיעה מתוך האדם בגלל פער הציפיות שלו. בראש ובראשונה, הרגשה זו, יכולה לגרום למצבים נפשיים ירודים שאף יובילו לדיכאון. המצב הנפשי הירוד יכול לגרום לחוסר חשק לצאת מהבית ולעשות פעילויות שונות. השהייה הממושכת בבית, ללא פעילות (בעיקר פיזית) יכול להביא גם להתדרדרות במצב הבריאותי.
אדם המרגיש בדידות שאיננה מטופלת עלול למצוא עצמו בבית ללא רצון בחברת אנשים או רצון לצאת, ובישיבה אין-סופית מול הטלוויזיה. היציאות היחידות יהיו לצרכים הכרחיים כגון קניות, שירותי רפואה וכדומה. לכן, חובה לטפל בבעיית הבדידות כבר מההתחלה, ומומלץ אפילו לא להגיע למצב ההתחלתי של תחושת הבדידות.

איך מפחיתים את תחושת הבדידות אצל מבוגרים?

הנה 5 דברים שאתם יכולים לעשות על מנת לא לחוש בודדים:
  1. להירשם לחוגים או הרצאות המעניינים אתכם, וללכת באופן שבועי קבוע. אל תוותרו על הפעילות בגלל מזג אוויר או בעיה בניידות – לכל דבר יש פתרון אם רק תרצו בכך. בפעילויות כאלו תוכלו לפגוש אנשים חדשים ולייצר קשרים טובים, וזאת על בסיס העניין המשותף שיש לכם בחוג או בהרצאה.
  2. היעזרו באמצעים טכנולוגיים לשמירה על קשר עם חברים או משפחה הנמצאים רחוק מכם – שיחות וידאו דרך טלפון סלולרי חכם או דרך המחשב, שיחות טלפון רגילות על בסיס קבוע, אי-מייל או צ'אט – כל אלו יסייעו לכם לשמור על קשר טוב עם מי שתחפצו בכך.
  3. חיים בקהילת מבוגרים – כאשר גרים באזור בו חיים מבוגרים רבים גם השירותים המוניציפליים מותאמים להם ומוצעות פעילויות רבות. אפשרות נוספת היא מעבר לבית דיור מוגן או בית אבות. מקומות אלו מותאמים לאוכלוסייה מבוגרת הן מבחינת יחידות הדיור המונגשות היטב לכל מצב, והן מבחינת הפעילויות החברתיות במקום (טיולים, הרצאות, חוגים וכדומה – הכל מאורגן מראש).
  4. שמירה על מצב בריאותי טוב – כמובן שלא הכל נתון בידינו, אבל שמירה על אורח חיים נכון הכולל ביצוע פעילות ספורטיבית, אכילה נכונה, ביצוע בדיקות רפואיות בזמן וכדומה, יסייעו לנו בשימור המצב הפיזי שלנו שלא יתדרדר. כאשר אנחנו במצב פיזי טוב, מצב רוחנו מרומם ויש לנו רצון ויכולת להיפגש ולבלות עם אנשים נוספים.
  5. פגישות עם פסיכולוגית יכולות לסייע בהבנת המצב ובהעלאת המודעות למה שקורה לכם ומסביבכם כך שתוכלו לפעול לשיפור. תוך כדי התהליך אתם תבינו דברים שונים על עצמכם ותקבלו כלים שיעזרו לכם להתמודד.

 
בואו לבקר. עכשיו אתם יכולים ליהנות ממסלולי הצטרפות נוחים במיוחד
התקשרו 2686*
או השאירו פרטים ונחזור אליכם:
    

אירועים אחרונים בבית גיל פז - לחצו לפרטים:
seperator

מאמרים שעשויים לעניין אותך:

דיור מוגן מחירים
דיור מוגן מחירים
בישראל מתחולל בשנים האחרונות שינוי תרבותי שמתבטא בכך שיותר ויותר בני גיל הזהב מבקשים לעבור לגור במסגרת דיור מוגן. כלכלנים מציינים שחלק מתהליך זה מקורו בטרנד שהגיע מארצות הברית, וחלקו כתוצאה מרמת החיים הגבוהה של ישראלים שהגיעו לגיל השלישי, והם יכולים להרשות לעצמם לעבור לגור בדיור מוגן.
על ההבדל בין דיור מוגן לבית אבות
על ההבדל בין דיור מוגן לבית אבות
בישראל חיים כיום כ-700,000 קשישים וקיימים כ-600 מוסדות שונים שמיועדים לטיפול בקשישים. רובם של מוסדות אלה נמצא בבעלות פרטית. מכל הקשישים בישראל רק כ-4% מתגוררים במסגרות ומוסדות שונים. במאמר זה נתמקד בבית דיור מוגן בהשוואה לבית אבות ובהבדלים העיקריים שביניהם.
חושבים לעבור?
נשמח לשמוע מכם
דיור מוגן בכפר סבא
פניה בצ'אט
חייג
כתוב אלינו
בית אבות יוקרתי באזור השרון - כפר סבא
רחוב הגבורות 1א' כפר-סבא
מתעניינים: 09-7642221
עמדת הקבלה 24/7: 09-7642222

 
בקרו אותנו בפייסבוק בקרו אותנו באינסטגרם